Pagina gazduita de nicubunu.ro, parte a sectiunii de articole.

Actualizare: Articol sindicalizat la dioand.info si blog-de-webdesign

Frames si PageRank exemplu: www.nori.de

Daca un site nu apare corect ca rezultat al cautarilor cu Google atunci se poate considera ca acel site aproape nu exista. Articolul de fata exemplifica o utilizare total gresita a entitatii frames din HTML, care are efecte grave asupra vizibilitatii in google, folosind ca studiu de caz www.nori.de (site al unui liceu german din Bucuresti):
nori.re preview


A folosi frames poate a parut o idee buna pentru vreo cinci minute pe vremea Razboiului Browserelor, chiar si eu am cazut in pacat cindva, dar inca de atunci vizionari ca Jakob Nielsen avertizau impotriva abuzului (sa nu uitam totusi ca erau vremuri in care practic CSS nu exista, viteza de acces la internet era foarte mica iar incompatibilitatile dintre browsere uriase).
Problemele introduse de frames sint multiple si nu se limiteaza numai la imposibilitatea de a folosi bookmarks (favorites), circumventia butoanelor "inainte" si "inapoi" din browser, probleme de printare sau de navigare (partial ilustrate in imaginea de mai jos, care evidentiaza diferenta intre adresa asa cum e aratata in bara de adres/URL bar si bara de statut/status bar), influenteaza direct si rezultatele furnizate de motoare de cautare cum ar fi Google.
nori.de adrese


Problema este mult mai mare si o obseram imediat ce aruncam o privire in sursa paginii:
nori.de sursa


Aici vedem ca pagina cu frameset-ul este gazduita pe un server (www.nori.de) iar cea cu continutul efectiv al site-ului pe un altul, cu o adresa complet diferita (www.inovatika.com/noride/). Rezultatul devastator este ca paginile indexate de Google for fi exclusiv cele aflate sub domeniul inovatika.com, domeniul nori.de fiind practic cumparat degeaba si imposibil de gasit cu un motor de cautare deoarece pagina de acolo nu are nici un fel de continut.

Desigur, fiind vorba de un site al unui liceu te poti astepta la o asemenea abordare amatoriceasca in cazul in care este vorba de un site facut de un pusti de liceu aflat la prima lui experienta in domeniu. Dar ridicolul nu are limita, exemplul de fata este o teapa trasa de o firma de web design cu pretentii de profesionism si acest site e chiar trecut in portofoliu.
nori.de inovatika portofoliuCreative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 2.5 License.
Citeste mai multe despre Ioana