Pagina gazduita de nicubunu.ro, parte a sectiunii de articole.

Actualizare: Articol sindicalizat la dioand.info si blog-de-webdesign

Demistificarea unei iluzii de securitate pe web: dezactivarea meniului contextual (click dreapta in pagina)

Introducere

Creatorii de pagini web vind o multime de iluzii (sau gogosi, pentru cine prefera o asemenea exprimare) clientilor, incercind sa le ofere o falsa senzatie de securitate. Un bun exemplu ar fi protectia fisierelor imagine impotriva copierii, caz in care adevarul este ca o asemenea protectie este imposibila, asa cum voi demonstra in continuare.
In plus, am convingerea ca este si inutila, incercind sa restricioneze drepturi permise de Legea Drepturilor de Autor, in articole cum ar fi 33 litera a) si 35 litera b).
In aceeasi nota legala, cele prezentate in acest articol nu pot fi considerate o circumventie a metodelor de control ale accesului la opere protejate prin drepturile de autor intrucit 1. metodele de control nu sint efective (cerinta a DMCA), 2. se refera la citirea unor fisiere neprotejate aflate in calculatorul utilizatorului si 3. din fericire Romania nu este inca o tara fascista in care sa functioneze DMCA.
Nu in ultimul rind, solutiile prezentate in acest articol se refera exclusiv la utilizarea Firefox, intrucit autorul nu este interesat in functionalitatile unor alte platforme, probabil ca Internet Explorer ofera metode similare.

Dezactivarea meniului contextual

Cei care incearca dezactivarea meniului contextual isi doresc de fapt interzicerea accesului la functia Save Image As prezenta in acest meniu, functie care permite utilizatorului copierea instantanee a fisierului imagine.
Dezactivarea meniului contextual se realizeaza practic prin includerea in codul paginii HTML a unei functii JavaScript care fie nu produce nici un efect vizibil in afara dezactivarii meniului fie afisaza o fereastra de dialog in care comunica indisponibilitatea functiei.
click dreapta alerta

Re-activarea meniului contextual

Vom evalua in continuare citeva metode simple de a reactiva acest meniu, care poate fi util in diverse cazuri.

Functii incluse in Firefox

Firefox este un browser indragit de utilizatorii sai pentru ca le reda acestora controlul asupra modului in care interactioneaza cu internetul, de exemplu restricitionind modurile in care codul JavaScript le poate afecta navigarea.
Folosind Tools->Options->Content->Advanced in versiunea pentru Windows sau Edit->Preferences->Content->Advanced in versiunea pentru Linux se poate dezactiva optiunea Disable or replace context menus, care in cele mai multe cazuri va fi suficienta pentru a rezolva problema.
click dreapta javascript advanced
Aceasta metoda nu este infailibila, este facuta pentru a preveni cele mai dele abuzari dar pentru a lasa functionale unele cazuri legitime.
Exista un numar de extensii pentru Firefox care permit fie extinderea controlului asupra optiunilor fie contracararea unor metode mai avansate de a bloca meniul contextual.
In exemplu de fata, folosit de site-ul OpenArt.ro o simpla dezactivare a optiunii mentionate nu este suficienta, dar fara a instala nici o extensie utilizatorul poate bloca temporar JavaScript, total si brutal (Tools->Options->Content, respectiv Edit->Preferences->Content) pe durata salvarii imaginii.
click dreapta javascript
Exista chiar extensii care asigura o caseta de bifare plasata convenabil in bara de unelte pentru accesare facila.

Informatii despre pagina (Page Info)

O alta unealta pusa la dispozitie de Firefox se gaseste in meniul Options->Page Info->Media si este o fereastra de dialog care ofera o lista a tuturor obiectelor multimedia incluse in pagina.
click dreapta pageinfo
Aici se poate selecta imaginea dorita si folosi butonul Save As.

Copie temporara (Cache)

Pentru o incarcare mai rapida orice browser salveaza temporar fisierele in cache, astfel ca la o urmatoare incarcare sa fie luate de acolo si nu descarcate inca o data de pe internet.
In mod evident, imaginea poate fi extrasa direct de acolo
click dreapta cache
Locatia directorului de cache este de obicei /home/username/.mozilla/firefox/textaleatoriu/Cache pentru Linux si C:\Documents and Settings\username\Application Data\Mozilla\Firefox\Profiles\textaleatoriu\Cache pentru Windows.
Un dezavantaj minor in cazul Windows ar putea fi ca acesta nu identifica corect pentru previzualizare fisierele fara extensie.

Salvare Pagina

Functia de salvare a paginii, File->Save As nu poate fi dezactivata prin nici o metoda, iar o salvare in Firefox salveaza toate obiectele din pagina, inclusiv imaginile.

Alte metode

Bineinteles ca orice e afisat pe ecran poate fi copiat, fie ca vorbim despre folosirea tastei Print Screen, fie ca vorbit despre tiparirea la imprimanta a paginii sau, de ce nu, fotografierea monitorului cu o camera digitala. Chiar si metode de protectie considerate mai avansate, cum ar fi afisarea imaginilor prin intermediul unor obiecte Flash sau Java nu au nici o sanda impotriva tastei Print Screen.
Se mai poate inspecta codul html si urmari link-urile catre imagini, descarca pagina folosind wget sau analiza continutul cu extensii avansate ale Firefox cum ar fi Firebug sau DOM Inspector.

Erori de implementare

Pe linga adevarul ca metodele de protectie sint departe de a fi infailibile, o serie de erori de implementare viciaza si mai mult falsa protectie. In exemplul de fata, la site-ul OpenArt.ro, e suficient ca utilizatorul sa traga cu mouse-ul (drag and drop) o imagine in alt tab al Firefox si are acces direct la aceasta, inclusiv Save As.

Stupiditate

Pe linga stupiditatea de a vinde clientilor solutii iluzorii (snake oil), se intimpla ca cei care propun asemenea solutii sa dea dovada de pura stupiditate. In exeplul folosit, OpenArt.ro, se protejaza cu JavaScript imaginile din HTML dar nu si lista de directoare a serverului Apache, asa ca oricine poate accesa orice.
Competenta la cel mai inalt nivel!
click dreapta directory list
click dreapta directory list

Concluzie

Dupa parerea mea, oferirea unor solutii false implementate in mod gresit se consituie ca o puternica recomandare impotriva ofertantilor, asa ca aveti grija de la cine cumparati servicii de design web.

Nota: Acest eseu a fost scris in mai 2007, deci daca la data citirii sale site-ul folosit ca exemplu nu mai functioneaza ca in descriere este posibil ca autorii lui sa il fi actualizat, de ce nu, poate si influentati de acest material.


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 2.5 License.
Citeste mai multe despre Ioana